Dżem - morela, rabarbar, kiwi, banan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    500 g
  • rabarbar

    300 g
  • kiwi

    duże dojrzałe
  • banan

    przejrzały
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    300-350 g
  • żelfix

    1 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem - morela, rabarbar, kiwi, banan foto
Morele wypestkować, obrać banana i kiwi - pokroić owoce w średnie cząstki.
Krok 2 - Dżem - morela, rabarbar, kiwi, banan foto
Zasypać cukrem i żelfixem, wymieszać, nakryć i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Dżem - morela, rabarbar, kiwi, banan foto
Rabarbar pokroić w grubsze krążki, zasypać pozostałym cukrem i rówmnież odstawić, aż puści sok.
Krok 4 - Dżem - morela, rabarbar, kiwi, banan foto
Morele postawić na małym płomieniu i pod pokrywką doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć ogień i kilka minut ogrzewać, aż lekko zmiękną.
Krok 5 - Dżem - morela, rabarbar, kiwi, banan foto
Osobno poddusić rabarbar i dolać do pozostałych owoców. Raem poddusić kilka minut.
Krok 6 - Dżem - morela, rabarbar, kiwi, banan foto
Gorącym dżemem napełnić średnie słoiczki, zakręcić i odstawić dnem do góry.
Po 15 minutach odwrócić i pozostwić do ostygnięcia. Nie pasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 02.07.2017 11:35
Wygląda pysznie
Habibi 22.06.2017 17:10
Faktycznie, był wyjątkowo aromatyczny :) Jakiś miesiąc temu zrobiłam kilka słoiczków na próbę i wszystkie zniknęły ;)
Ewa Wojtaszko 22.06.2017 08:53
bardzo owocowy, to musi być pyszny dżemik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat