Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem marchewkowy z kardamonem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 kg
pomarańcze 2 sztuki
cukier 200 g
oliwa 1/2 łyżeczki
woda ok 1/2 szklanki
Kardamon mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem marchewkowy z kardamonem

Kroki postępowania

1
Marchewkę po obraniu i umyciu kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy oliwę i gotujemy pod przykryciem, na maleńkim ogniu przez jakieś 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 1 - Dżem marchewkowy z kardamonem foto
2
Ugotowaną marchewkę miksujemy za pomocą blendera. Obie pomarańcze dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Z jednej wyciskamy sok, a drugą obieramy ze skórki i z białych błonek. Do marchewki dosypujemy cukier, dorzucamy startą skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy i miąższ z pomarańczy, dodajemy też kardamon, całość mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2 - Dżem marchewkowy z kardamonem foto
3
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Krok 3 - Dżem marchewkowy z kardamonem foto
4
Dżem idealnie pasuje do tostów, albo jako nadzienie do naleśników.
Krok 4 - Dżem marchewkowy z kardamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 23.10.2012 23:19
Nigdy nie robiłam... Koniecznie muszę wypróbować :)
zolzica 23.10.2012 23:00
niewiarygodne! :)) zrobię! oddaję głos - to musi być smaczne! :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak