Dżem malinowy

Dżem malinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    3 kg
  • cukier

    1 kg
  • cytryna

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maliny oczyszczamy i przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, wciskamy sok z cytryny, a skórkę cytrynową ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do malin. Całość gotujemy, następnie odparowujemy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Można także dodać dżemfix, wówczas nie musimy do końca odparowywać malin, a dżemfix ładnie dżem zagęści.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna30 01.09.2013 13:01
Uwielbiam dżem malinowy. Najlepszy z tostem posmarowanym jeszcze twarożkiem :)
usmiech 01.09.2013 11:09
idealny na zimę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat