Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem malinowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 3 kg
cukier 1 kg
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem malinowy

Maliny oczyszczamy i przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, wciskamy sok z cytryny, a skórkę cytrynową ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do malin. Całość gotujemy, następnie odparowujemy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Można także dodać dżemfix, wówczas nie musimy do końca odparowywać malin, a dżemfix ładnie dżem zagęści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 01.09.2013 13:01
Uwielbiam dżem malinowy. Najlepszy z tostem posmarowanym jeszcze twarożkiem :)
usmiech 01.09.2013 11:09
idealny na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak