Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem malinowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
cukier 0,5 kg
żelfix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem malinowy

Podczas przygotowania soku powstaje tzw miazga (oczywiście nie przecieram na siłę owoców, tylko odcedzam je w gęstym sicie mieszając łyżką.). Do owoców przetartych dodać żelfix i zamieszać.
Nastawić garnek z owocami i lekko zagotować. Wsypać cukier. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Mieszać cały czas, żeby dżem nie przypalił się.
Wkładać do wyparzonych słoików i dobrze zakręcać. Dżemy postawić do góry dnem na 15 min. Przechowywać w piwnicy.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 29.08.2013 11:24
pycha, uwielbiam
dodi 29.08.2013 10:36
smakowitości serwujesz!!!
Mniam 29.08.2013 10:22
Same pyszności.
sasanka 29.08.2013 10:01
Polecam :) zrobiłam tak jedną część malin i już mam dżemik na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak