Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem malinowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 4 kg
cukier 1 kg
sok z cytryny 1/2 sztuka
żelfix 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem malinowy

Maliny płuczemy pod bieżącą wodą, tak by nie naciągnęły mocno wody. Przekładamy do większego garnka i ustawiamy na niewielkim płomieniu, dodajemy dżemix, zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i mieszamy aż dżem zacznie gęstnieć. Gorący przekładamy do słoików. Zamiast dżemixu możemy dać więcej cukru i dłużej gotować wtedy dżem będzie naturalnie gęsty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzelika
andzelika 06.10.2012 10:55
uwielbiam na zimę zawsze mam duży zapas
Katarzyna/kate1980 09.09.2012 20:44
mój ulubiony dżem
ziutula
ziutula 09.09.2012 12:24
maliny lubię w dżemach też

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak