Dżem malinowy

Dżem malinowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    4 kg
  • cukier

    1 kg
  • sok z cytryny

    1/2 sztuka
  • żelfix

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maliny płuczemy pod bieżącą wodą, tak by nie naciągnęły mocno wody. Przekładamy do większego garnka i ustawiamy na niewielkim płomieniu, dodajemy dżemix, zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i mieszamy aż dżem zacznie gęstnieć. Gorący przekładamy do słoików. Zamiast dżemixu możemy dać więcej cukru i dłużej gotować wtedy dżem będzie naturalnie gęsty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andzelika 06.10.2012 10:55
uwielbiam na zimę zawsze mam duży zapas
Katarzyna/kate1980 09.09.2012 20:44
mój ulubiony dżem
ziutula 09.09.2012 12:24
maliny lubię w dżemach też

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat