Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem malinowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 2 kg
cukier 500 gram
woda 5 łyżek
żelfiks 1

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem malinowy

Maliny dokładnie myjemy, a później wrzucamy do garnka i gotujemy. Do malin dodajemy wodę oraz cukier i jeszcze przez chwilę gotujemy. Kiedy skończymy gotować, maliny należy przestudzić i najlepiej przetrzeć przez sito. Maliny ponownie gotować, aż zrobi się z nich gęsta masa. Dodajemy do zgęstniałej masy żelfiks ( 1 opakowanie). I wszystko razem jeszcze chwile gotujemy. Po zagotowaniu dobrze mieszać, aby powstała piana znikła. Dżem możemy nakładać już do słoików, które musimy bardzo dobrze zakręcić. Pasteryzujemy jeszcze przez około 8 minut, a następnie układamy słoiki dnem do góry, aż do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 26.02.2012 17:48
pyszny
Wiesława1 18.02.2012 17:07
mniam
gosia47-47 19.11.2011 07:15
fajne
pioge7 03.11.2011 07:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak