Dżem malinowo-brzoskwiniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • obranych brzoskwiń bez pestek

    0,5 kg
  • malin

    1 kg
  • cukru

    0,5 kg
  • żelfix

    1,5 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Owoce (brzoskwinie i maliny) wrzucić do garnka, zasypać 2-3 łyżkami cukru i zaczekać, aż puszczą sok (wtedy w dżemie będzie więcej galaretki dżemowej). Następnie zasypać żelfixem 3:1 i wstawić na ogień. Gdy owoce zaczną wrzeć gotować ok. minuty, po czym dodać resztę cukru i ponownie zagotować. Kiedy owoce się zagotują, trzymać je na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdjąć z gazu i mieszać dżem do zaniku piany lub zdjąć piankę do jakiejś małej miseczki i poczekać aż zastygnie - też jest pyszna na chleb albo sama :) Następnie gorący jeszcze dżem wkładać do słoików, szczelnie zakręcić i postawić postawione na wieczkach słoiki na 5 minut, do momentu aż wieczka się wciągną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 23.12.2011 23:18
dobre
monika154 06.10.2011 16:09
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat