Dżem leśny z czerwonym winem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jeżyny

    350 g
  • maliny świeże

    350 g
  • borówki

    350 g czerwone
  • jarzębina

    500 g
  • wino czerwone

    2 szkl.
  • cukier

    500-750 g
  • żel-fix 3:1

    2 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Borówki i obraną jarzębinę opłukać, osączyć i zamrozić na 1-2 doby.

Jeżyny i maliny opłukać, dobrze osączyć, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i żelfixem, wymieszać i pozostawić na 30 minut.
W tym czasie zamrożoną jarzębinę i borówki zalać winem, postawić na małym ogniu, nakryć i ogrzewać do zawrzenia, gotować ok. 10 minut.
Całość przelać do owoców zasypanych cukrem - ponownie zagotować i ogrzewać kilka minut, stale mieszając, aż cukier się rozpuści, a owoce lekko rozpadną.

Gorącym dżemem napełnić niewielkie słoiczki, szczelnie zakręcić i ustawić dnem do góry. Nie pasteryzować!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 16.07.2014 13:17
dzemik wyszedł naprawdę smaczny - aż żałowałam, że nie zrobiłam więcej - najbardziej nadał mi się do przełożenia biszkoptu z bitą śmietaną :)
Katarzyna/kate1980 14.09.2013 21:44
świetne połączenie składników
Kulinarna Ja 14.09.2013 20:37
mmm domowy najlepszy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat