Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jeżynowy z rumem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 1 kg
cukier 500 g
rum 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jeżynowy z rumem

Kroki postępowania

1
Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Jeżyny myjemy, zasypujemy cukrem i odparowujemy.
Krok 1 - Dżem jeżynowy z rumem foto
2
Dolewamy rum i...
Krok 2 - Dżem jeżynowy z rumem foto
3
... kontynuujemy gotowanie aż owoce zaczną się rozpadać.
Krok 3 - Dżem jeżynowy z rumem foto
4
Przecieramy przez sito oddzielając pestki. Pozostałe na sitku pestki przelewamy niewielka ilości gorącej wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu aż kropla dżemy naniesiona na zimny talerz nie rozlewa się. Przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Krok 4 - Dżem jeżynowy z rumem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak