Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jeżynowy z limonką i winem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 1/2 kg
wino białe 1 szkl.
limonki 2
cukier trzcinowy 1 szkl.
żel-fix 2:1 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jeżynowy z limonką i winem

Jeżyny opłukać i dokładnie osączyć - zasypać cukrem i żel-fixem, dodać sok z obu limonek i ew. nieco otartej skórki - delikatnie wymieszać i odstawić na godzinę. Ogrzewać na niewielkim płomieniu, aż jeżyny puszczą sok, dolać wino (ja używam półsłodki Tokaj), zagotować i dusić kilka minut. Gotowy dżem przelać do niewielkich słoiczków, zakręcić i odstawić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.09.2013 14:20
ja też niestety musiałam kupić, bo w lesie jak dotąd nie widziałam jeżyn... u mnie cena jeżyn wynosi 12zł/kg, więc też dużo nie przerabiam, ale kilka słoiczków na mroźną zimę zrobiłam w kilku smakach :)
Katarzyna/kate1980 10.09.2013 21:29
szkoda że u mnie nie ma jeżyn bo z chęcią wypróbowałabym przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak