Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jeżynowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 1 kg
cukier 40 dag
żelfix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jeżynowy

Kroki postępowania

1
Jeżyny po umyciu i osączeniu przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Następnie odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, żeby puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień i gotujemy jeżyny we własnym soku, na małym ogniu przez około 2 godziny. W trakcie gotowania zdejmujemy łyżką białą pianę.
Krok 1 - Dżem jeżynowy foto
2
Możemy zrobić dżem bez pestek. Wówczas po dwóch godzinach gotowania przecieramy je przez sito.
Krok 2 - Dżem jeżynowy foto
3
Gorący dżem przekładamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Krok 3 - Dżem jeżynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 15.09.2014 18:30
domowy najlepszy
jasiek 15.09.2014 14:43
jeżynowy jest najlepszy
Ola1young 15.09.2014 14:31
pyszny dżemik,gratuluje zapsów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak