Dżem jagodowy z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • jagody

    1.5-2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem jagodowy z jabłkiem foto
Jagody umyj i odsącz na sicie.
Krok 2 - Dżem jagodowy z jabłkiem foto
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce jarzynowej.
Krok 3 - Dżem jagodowy z jabłkiem foto
Owoce przełóż do garnka (z grubym dnem lub powłoką ceramiczną) dodaj cukier i smaż
Krok 4 - Dżem jagodowy z jabłkiem foto
najpierw na dużym ogniu, a kiedy owoce się zagotują i puszczą sok, ogień zmniejsz na mały, smaż do momentu aż owoce zgęstnieją. Dżem przełóż do czystych słoiczków, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok.15min

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 10.04.2015 22:10
podziwiam pomysł !!!!!!!!! na bym nie wpadła :-) , zabieram przepis :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat