Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jagodowo-jeżynowy z cytryną i żubrówką
Jagody i jeżyny przebrać, opłukać i bardzo dokładnie osączyć - sprawdza się bardzo dobrze wirówka do sałaty.
Owoce przełożyć do garnka, polać sokiem i wymieszać. Po chwili wsypać cały cukier połączony z torebką żel-fixu i jak najdokładniej wymieszać. Odstawić pod przykryciem na pół godziny.
Po odstaniu ponownie przemieszać i postawić na średnim płomieniu - podgrzewać stale mieszając. Kiedy całość zawrze, a cukier się dokładnie rozpuści, zmiksować dżem i ponownie doprowadzić do lekkiego wrzenia, gotować 3-4 minuty, po czym mieszać do zaniku piany.
Gotowym dżemem napełnić małe wyparzone słoiczki aż po brzeg, zakręcić wygotowanymi nakrętkami i postawić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia. Nie pasteryzować.