Dżem jabłkowy z kiwi

Dżem jabłkowy z kiwi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 kg
  • kiwi

    2 szt
  • liść mięty

    4 gałązki
  • cukier

    1 szklank
  • sok jabłkowy

    1 szklanka
  • Kwas cytrynowy Prymat

    opcjonalnie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dżem jabłkowy z kiwi

Owoce myjemy. Jabłka i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce zalewamy sokiem jabłkowym i dosypujemy cukru. Listki mięty obrywamy z gałązki i drobniutko siekamy. Dodajemy do owoców. Gotujemy na bardzie małym ogniu aż owoce zeszklą się i zgęstnieją. Wg. Gustu możemy dodać nieco kwasku cytrynowego do smaku.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zostawiamy dnem do góry do wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Klausia 18.08.2015 18:01
ciekawe skladniki
pycholka 08.07.2015 13:38
Jakie fajne połączenie :)
Ewa Wojtaszko 06.07.2015 22:01
jabłko z kiwi,,,tego jeszcze nie próbowałam
iziona 06.07.2015 18:56
Na pewno pyszny dżem:)
Renata9 06.07.2015 12:10
Pyszny dżemik :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat