Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowy - korzenny

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 kg
cukier 1 kg
cytryny 3 duże
Cynamon mielony Prymat 1 op.
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
żel-fix 3:1 2-3 op.
goździki mielone płaska łyżeczka
kardamon płaska mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowy - korzenny

Jabłka obrać i utrzć na największych oczkach taki warzywnej - przełożyć do dużego szerokiego rondla.
Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę wprost do jabłek oraz wycisnąć sok.
Dodać przyprawy, cukier i 1/2 szklanki wody.
Jabłka wymieszać z przyprawami, stale ogrzewając - po zawrzeniu nakryć garnek i dusić 30 minut.
Odkryć i gotować na najmniejszy płomieniu przez godzinę - w tym czasie jabłka nieco odparują i zgęstnieją.
Pod koniec duszenia wsypać żel-fix i dokładnie wymieszać.
Dusić razem jeszcze 5 minut, po czym napełnić dżemem średnie słoiczki i zapasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.01.2014 00:07
Smaczny taki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak