Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jabłka
3 kg -
cukier
1 kg -
cytryny
3 duże -
Cynamon mielony Prymat
1 op. -
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka -
żel-fix 3:1
2-3 op. -
goździki mielone
płaska łyżeczka -
kardamon
płaska mielony
Sposób przygotowania
Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę wprost do jabłek oraz wycisnąć sok.
Dodać przyprawy, cukier i 1/2 szklanki wody.
Jabłka wymieszać z przyprawami, stale ogrzewając - po zawrzeniu nakryć garnek i dusić 30 minut.
Odkryć i gotować na najmniejszy płomieniu przez godzinę - w tym czasie jabłka nieco odparują i zgęstnieją.
Pod koniec duszenia wsypać żel-fix i dokładnie wymieszać.
Dusić razem jeszcze 5 minut, po czym napełnić dżemem średnie słoiczki i zapasteryzować 20 minut.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się