Dżem jabłkowy - korzenny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    3 kg
  • cukier

    1 kg
  • cytryny

    3 duże
  • Cynamon mielony Prymat

    1 op.
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • żel-fix 3:1

    2-3 op.
  • goździki mielone

    płaska łyżeczka
  • kardamon

    płaska mielony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać i utrzć na największych oczkach taki warzywnej - przełożyć do dużego szerokiego rondla.
Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę wprost do jabłek oraz wycisnąć sok.
Dodać przyprawy, cukier i 1/2 szklanki wody.
Jabłka wymieszać z przyprawami, stale ogrzewając - po zawrzeniu nakryć garnek i dusić 30 minut.
Odkryć i gotować na najmniejszy płomieniu przez godzinę - w tym czasie jabłka nieco odparują i zgęstnieją.
Pod koniec duszenia wsypać żel-fix i dokładnie wymieszać.
Dusić razem jeszcze 5 minut, po czym napełnić dżemem średnie słoiczki i zapasteryzować 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.01.2014 00:07
Smaczny taki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat