Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowo-śliwkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
jabłka 1 kg
cukier kryształ 80 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowo-śliwkowy

Jabłka rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody. Gorące owoce przetrzeć przez sitko. Śliwki pozbawione pestek również rozgotować i także przetrzeć przez sitko. Obydwa przeciery połączyć i ogrzewać mieszając, bo owoce pryskają i łatwo przypalają się. Odparowywać tak długo, aż pozostanie nieco więcej jak połowa pierwotnej ilości przygotowanego przecieru. Wtedy dodać cukier i jeszcze kilkanaście minut gotować. Przełożyć do wymytych, wyparzonych, słoików i od razu je zamknąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niki22 06.12.2013 15:23
lubię taki !! :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak