Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowo - dyniowy

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg mąższu dyni, najlepiej odmiana o mocno pomarańczowej barwie 1
kg jabłek odm. Antonówka 1
szkl. cukru 2
cytryny 2
łyżka goździków (ok. 15 szt.) 1
łyżeczka mielonego cynamonu 1

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowo - dyniowy

Jest tak pyszny, że zakochacie się w nim od pierwszego razu.

Dynię, sam miąższ bez skórki i pestek, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy goździki, cukier i ok. 0,5 szkl. wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać. Cytryny szorujemy, sparzamy, ocieramy ze skórki i wyciskamy sok. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodajemy jabłka z sokiem, skórkę cytrynową, mieszamy i smażymy - bez przykrycia - aż jabłka się rozpadną a dżem zgęstnieje (ok. 30-45 min) - ja pod koniec smażenia wyławiam łyżką goździki. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i po chwili wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Cynamon dodajemy na końcu ponieważ dodany wcześniej może gorzknieć. Taki dżem jest doskonały do pieczywa, ale też można nim smarować i przekładać ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 27.11.2012 10:59
bardzo apetycznie wygląda
Monika-twin 22.10.2012 07:59
uwielbiam jabłka i dynię-musi byc pycha
malcik111 23.04.2012 09:12
czekam na sezon, aby poszaleć z takimi przepisami:)
Misia90 22.08.2011 11:20
fajne
Marysia 22.08.2011 11:02
super
Karolina69 22.08.2011 10:53
fajne
Agnieszka/picola 14.03.2011 18:02
to m is być pyszny dżemik
Henryka2 14.01.2011 17:53
Lubię domowe dżemiki.
Ewa104 12.11.2010 22:35
Dziś zrobiłam po raz drugi dżem z tego przepisu.Jest przepyszny i tak pięknie pachnie, że trudno mu się oprzeć.
marta0906 01.11.2010 11:58
pycha
SmacznaPyza 25.05.2010 19:11
z ananasem nie robiłam więc dzięki za podrzucenie pomysłu - jesienią spróbuję :-)
Piotr48 25.05.2010 16:52
ja robie z ananasem też pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak