Dżem gruszkowy z wanilią i kardamonem

Dżem gruszkowy z wanilią i kardamonem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na dżem gruszkowy z wanilią i kardamonem. Być może konfitura gruszkowa nie jest tak popularna, jak truskawkowa - ale jest przepyszna. Dodatek wanilii i kardamonu podkreśla smak tych owoców.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    1,5 kilograma
  • cukier

    200-250 gramów
  • wanilia

    1 (laska) sztuka
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • kardamon

    1-1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dżem gruszkowy z wanilią i kardamonem

Konfitura gruszkowa z wanilią to pyszny dodatek do naleśników, placuszków, gofrów czy ciast. ten przepis na dżem gruszkowy to sprawdzona receptura na przetworzenie gruszek z dodatkiem aromatycznej wanilii oraz kardamonu.

Gruszki (waga po obraniu i pozbawieniu pestek) pokroiłam w kostkę.
Cukier wymieszałam z kardamonem. Laskę wanilii przekroiłam, wydłubałam ziarenka i dodałam do cukru.
Do garnuszka wlałam odrobinę wody, włożyłam gruszki i dodałam cukier z przyprawami. Gotowałam do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjęłam laskę wanilii i gorący dżem przełożyłam do gorących słoików. Zakręciłam i pozostawiłam do ostygnięcia, odwracając je do góry dnem.

Smacznego :)

Jeśli nie masz wanilii w lasce, dodaj cukier z wanilią

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Zdzisław 25.10.2014 17:31
taki dżem do nalesników dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat