Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
gruszki
1,5 kilograma -
cukier
200-250 gramów -
wanilia
1 (laska) sztuka -
sok z cytryny
z 1 owocu -
kardamon
1-1,5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Dżem gruszkowy z wanilią i kardamonem
Konfitura gruszkowa z wanilią to pyszny dodatek do naleśników, placuszków, gofrów czy ciast. ten przepis na dżem gruszkowy to sprawdzona receptura na przetworzenie gruszek z dodatkiem aromatycznej wanilii oraz kardamonu.
Cukier wymieszałam z kardamonem. Laskę wanilii przekroiłam, wydłubałam ziarenka i dodałam do cukru.
Do garnuszka wlałam odrobinę wody, włożyłam gruszki i dodałam cukier z przyprawami. Gotowałam do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjęłam laskę wanilii i gorący dżem przełożyłam do gorących słoików. Zakręciłam i pozostawiłam do ostygnięcia, odwracając je do góry dnem.
Smacznego :)
Jeśli nie masz wanilii w lasce, dodaj cukier z wanilią.
Komentarze (1)