Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowy limonkowo-truskawkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg oczyszczona
galaretka truskawkowa 1 błyskawiczna
cukier waniliowy 1 op.
cukier trzcinowy 1 szkl.
limonki 3-4 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowy limonkowo-truskawkowy

Kroki postępowania

1
Dynię pokroić w cząstki, obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Dżem dyniowy limonkowo-truskawkowy foto
2
Wrzucić do szybkowara, dolać szklankę wody, nakryć szczelnie i gotować kilka minut, aż dynia zmięknie.
Krok 2 - Dżem dyniowy limonkowo-truskawkowy foto
3
Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i przełożyć na dużą patelnię teflonową.
Krok 3 - Dżem dyniowy limonkowo-truskawkowy foto
4
Dodać cukier trzcinowy połączony z cukrem waniliowym (ja dałam tylko trzcinowy waniliowy domowej produkcji) oraz skórkę i sok z limonek.
Dusić kilka minut stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu.
Krok 4 - Dżem dyniowy limonkowo-truskawkowy foto
5
Galaretkę truskawkową błyskawiczną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody.
Krok 5 - Dżem dyniowy limonkowo-truskawkowy foto
6
Wlać do uduszonej dyni i bardzo dokładnie wymieszać - niestety błyskawiczne galaretki mają tendencję do szybkiego tężenia również w wysokiej temperaturze.
Krok 6 - Dżem dyniowy limonkowo-truskawkowy foto
7
Gotowy dżem przybiera piękny pomarańczowy kolor :)
Krok 7 - Dżem dyniowy limonkowo-truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta53 07.12.2012 23:14
ja też ich nie rozróżniam w całości - dopiero po przekrojeniu widać, jaka odmiana
Poison1988 09.11.2012 16:40
Tak czy inaczej dżemik wygląda pysznie! Sama osobiście nie potrafię odróżnić dyni jednej od drugiej i też już kilka razy spotkałam się z kupnem pod inną nazwą ale w smaku i wyglądzie ze środka wyglądały tak samo. Propozycja dodatku limonki i galaretki truskawkowej - ekstra!
Lemon 09.11.2012 15:10
pysznie wygląda
Habibi 09.11.2012 14:11
Pomysł był taki, że miał to być dżemik z dyni hokkaido... jednak już przy krojeniu coś mi się wydawało, że nią nie jest ;) Po uduszeniu się wyszło, że jest to dynia makaronowa :) * Nie wpływa to jakoś specjalnie na smak samego dżemu, ale kupował jako hokkaido... i płaciłam NIESTETY również za hokkaido ;) Były podobne :/

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak