Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo-pomarańczowo-cytrynowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ z dyni 1,5 kg
pomarańcze 4 sztuki
cytryna 2 sztuki
cukier 450 g
woda 1,5 szklanki
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo-pomarańczowo-cytrynowy

Z dyni wydobywamy miąższ, czyli kroimy dynię, obieramy ją i usuwamy z niej pestki. Następnie w garnku podgrzewamy wodę z cukrem i wrzucamy do tego dynię. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia.
Kiedy dynia się gotuje czas zająć się cytrusami. Pomarańcze obieramy (usuwamy z niej dokładnie białą skórkę, ponieważ jest gorzka), kroimy i usuwamy z niej pestki. Cytryny należy sparzyć i zetrzeć z nich skórkę, a następnie wycisnąć sok.
Kiedy dynia jest już miękka dodajemy do niej pomarańcze, kwas cytrynowy oraz skórkę i sok z cytryny. Gotujemy dalej na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Kiedy masa nabierze konsystencji dżemu przekładamy są do słoiczków.
Słoiki należy dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 23.06.2015 16:04
Musi być pyszny :)
as28 23.06.2015 13:54
mniam mniam
Edith85 23.06.2015 11:38
fajny dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak