Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo - jabłkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
jabłka 3 szt
sok z cytryny
skórka z cytryny
cukier żelujący 350 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo - jabłkowy

Dynię wydrążyć i obrać ze skóry.
Pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić.
Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować.
Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir.
Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił.
Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Pasteryzacja słoików jest zbędna :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 18.09.2015 13:15
mam dynię na ogrodzie już teraz wiem co z niej zrobię pysznego :)
Krystyna32 18.09.2015 08:15
apetyczny dżemik
Franciszek 18.09.2015 00:51
pyszny dżem
Łukasz15 17.09.2015 21:31
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak