Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo-jabłkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 2,5 kg
jabłka 1,5 kg
cukier żelujący 3:1 250 g

Porada

Próbujcie w trakcie czy to wasz smak, czy może dodać więcej lub mniej cukru :)

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo-jabłkowy

Dynie (sam miąższ bez skórki i pestek) kroje w drobną kostkę. Wrzucam do rondla, zasypuje cukrem i na małym ogniu pod przykryciem dusze ok. 30 minut. Następnie dorzucam starte jabłka. Już bez przykrycia smaże 20 minut aż wszysstko będzie miękkie i i gęste. Przekładam do sloiczków i pasteryzuje. Pychota ;) Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 10.10.2015 13:44
to w tym roku zrobie tak jak ty :-)
Habibi 27.09.2015 07:46
robię podobne dżemy, ale przy dodatku Żel-fix u albo cukru żelującego już nie pasteyzuję słoiczków :)
Czarnula666 28.12.2014 14:19
Najlepszy dżem na zime ;)
Iwona32 14.12.2014 23:02
mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak