Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo - gruszkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 1 kg
gruszki 0.5 kg
cukier 200 gram
laska cynamonu
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo - gruszkowy


Oczyszczoną z ziaren i obraną dynię pokroić w kostkę. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i też pokroić w kostkę.
Dynię przełożyć do garnka, podlać trzema łyżkami wody, przykryć i rozgotować. Większe kawałki można rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Do dyni dodać pokrojone gruszki, cynamon i sok z cytryny. Gotować 15 minut i przełożyć do słoiczków. Zakręcić i otulić kocem do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna26 15.09.2015 21:42
Boski :) robię niebawem
Skotka 13.09.2015 19:49
W dżemie za bardzo nie czuje się dyni, natomiast gruszkę - tak. Dodatek cytryny nadaje mu lekko winnego smaku:)
kuchcik89 13.09.2015 11:13
ciekawa jestem jak smakuje :))
Wiktoria29 12.09.2015 19:49
nigdy nie spotkałam się z takim dżemem
wwwiolka 12.09.2015 19:25
Bardzo fajny przepis.
Jadwiga/Jaga85 12.09.2015 17:02
Musi być super!
Wacław 12.09.2015 12:41
pyszny do bułeczki z masełkiem :-)
Krystyna32 12.09.2015 11:49
pyszny dżemik
RenataZ-et 12.09.2015 10:36
rewelacyjny dżemik o pięknym kolorze :)
bertpvd 12.09.2015 09:17
super pomysł - muszę go wypróbować
Ewelina1991 12.09.2015 08:54
smaczny dżem!!
Habibi 12.09.2015 06:29
Bardzo lubię z gruszkami, choć troszkę inaczej robię - uwielbiam go też za kolor :)
Franciszek 11.09.2015 23:50
pyszny dżem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak