Dżem czereśniowy z cytrynową nutą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryny

    3 szt
  • cukier

    75 dkg
  • czereśnie

    1,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czereśnie czyścic i wydrylowac. Cytryny spażyc i dobrze wyszorowac, pokroic na plasterki. Cukier rozpuścic w 1,5 szklanki wody, zagotowac i dodac cytryny, gotowac około 20 minut. Dodac czereśnie i gotowac aż masa zgęstnieje. Gorący dżem przekładac do czystych słoików. Pasteryzowac około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 13.04.2013 17:05
bardzo dobry
Jodaj 03.07.2012 09:24
przepyszny :)
Krzysztof42 06.11.2010 15:56
lubię dżem
Allice 20.05.2010 10:08
Musi byc pyszny. Uwielbiam czereśnie pod każdą postacią.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat