Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem czeresniowo-jagodowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 600 g(ciemne)
jagody 400 g
cukier 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem czeresniowo-jagodowy

Czereśnie opłukać, osączyć z nadmiaru wody i wydrylować, potrzebujemy 600 g czereśni bez pestek. Jagody również wypłukać i dobrze osączyć. Owoce wsypać do garnka zasypać cukrem, cukru dałam nieco mniej bo czereśnie były bardzo słodkie. Odstawić na kilka godzin aby puściły sok. Następnie zagotować , gotować często mieszając aż masa nieco zgęstnieje ja gotowałam ok 40 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 26.07.2014 08:33
Nie jadłam jeszcze takiego dżemu. Ciekawe połączenie smaków.
Anna169Hosz 25.07.2014 21:19
Dobry taki dżemik !
Smaczna_B 25.07.2014 18:52
Lato zamknięte w słoiku...wspaniały dżem na zimę , pełen witamin , super!
adelajda 25.07.2014 17:33
na pewno pyszne
mirosława4 25.07.2014 15:11
na zimę jak znalazł
Ola1young 25.07.2014 14:47
pyszne zapasy na zime :)
IZABELA29 25.07.2014 14:18
za pewne pyszne
Kulinarna Ja 25.07.2014 13:27
super połączenie, chętnie bym spróbowała!
ben-ka 25.07.2014 13:24
I ja lubię mieć takie swojskie zapasy:)
Sylwia26 25.07.2014 12:46
ślinka leci
Paolcia 25.07.2014 11:14
pyszności :) mniam
kloruś 25.07.2014 11:11
pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem.... zapowiada się bardzo apetycznie :)
Renata9 25.07.2014 11:03
jaki pyszny dżemik, chętnie bym go skosztowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak