Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem czarny bez-jabłko

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czarny bez 1 kg
jabłka 1 kg
cukier 1 kg
cytryna 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: dżem czarny bez-jabłko

Kroki postępowania

1
Czarny bez oderwałam od gałązek i umyłam. Jabłka obrałam, pozbawiłam pestek i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Krok 1 - dżem czarny bez-jabłko foto
2
Całość gotowałam w małej ilości wody aż owoce jabłka zmiękły.
Krok 2 - dżem czarny bez-jabłko foto
3
Owoce przetarłam przez sitko
Krok 3 - dżem czarny bez-jabłko foto
4
Mus wsadziłam do garnka, dodałam cukier, gotowałam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zaczął gęstnieć. Na koniec dodałam skórkę z 2 cytryn i sok z jednej. Zagotowałam.
Krok 4 - dżem czarny bez-jabłko foto
5
Dżem przełożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i postawiłam do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)
Krok 5 - dżem czarny bez-jabłko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 07.01.2015 15:05
ale pyszności!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak