Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia młoda 1 kg
cukier 250 g
cytryna duża
galaretka cytrynowa
mięta liście mały pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii

Kroki postępowania

1
Młode niewielkie cukinie umyć i zetrzeć na tarce razem ze skórką. Zetrzeć również żółtą warstwę skóki z cytryny nie naruszając białego albedo, które zawiera dużo goryczki.
Krok 1 - Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii foto
2
Skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem.
Krok 2 - Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii foto
3
Dodać listki mięty, któ można wcześniej posiekać.
Krok 3 - Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii foto
4
Wymieszać, nakryć i odstawić na godzinę, aby cukinia puściła sok.
Krok 4 - Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii foto
5
Wszystko przełożyć do garnka, nakryć, zagotować i gotować na małym palniku ok. 20 minut. Zmiksować i ponownie zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać galaretkę cytrynową - mieszać do rozpuszczenia.
Krok 5 - Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii foto
6
Gorącym dżemme napełnić małę słoiczki i szczelnie zakręcić. Postawić dnem do góry, nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 6 - Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 02.09.2017 13:02
Wiadomo, że każdemu smakuje coś innego :) I bardzo dobrze - w końcu jesteśmy różni! Ja stale próbuję nowych smaków, a że w cukinii jestem zakochana od dzieciństwa, to co jakiś czas robię z niej także coś na słodko :) Moja Mama zaszczepiła we mnie miłość do cukinii i od dziecka pamiętam, że zawsze była w naszym domu obecna.
gosia56 01.09.2017 12:12
Robiłam jeden raz truskawkowy z cukinii ale jednak wolę dzem z owoców a cukinię na wytrawnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak