Dżem cukiniowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2,5 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • sok z cytryny

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie obrać, wydrążyć gniazda nasienne i odrzucić. Cukienie pokroić w kostkę. Gotować około 1.5 godziny. Dodać galaretki, cukier i sok z cytryny i gotować jeszcze około pół godziny. Gorący dżem nałożyć do wyprażonych słoików i odstawić je do ostygnięcia do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 13.06.2017 22:15
dżem z cukinii robiłam dawno
Ela15 09.06.2017 07:42
dużo słyszałam o tym dżemie, ale nigdy jeszcze nie jadłam
anulka69 26.05.2017 07:12
jeszcze nie jadłam, ale na pewno jest smaczny
matesko 05.05.2017 15:04
chętnie zrobię w tym roku
w mojej kuchni 02.05.2017 17:57
pyszny, robię co roku
Urszula Świeca 01.05.2017 19:51
Smaczny dżem.))
bertpvd 01.05.2017 12:12
Ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat