Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem cukinia-pomarańcza

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 kg
cukier 3/4 szkl
sok z pomarańczy 0,5 szkl
skórka pomarańczowa 3 łyżki
galaretka pomarańczowa 1 opak
aromat pomarańczowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: dżem cukinia-pomarańcza

Cukinię umyłam, obrałam i wypestkowałam. Pokroiłam w kostkę (waga podana już po oczyszczeniu i pokrojeniu ).
Włożyłam do garnka, dodałam sok z pomarańczy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dusiłam do miękkości cukinii, koło 40 minut. Zmiksowałam. dodałam resztę składników, wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Przełożyłam do suchych i wyparzonych słoików. Zakręciłam i odwróciłam do góry nogami, pozostawiając do wystygnięcia.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 21.08.2014 14:03
smak pyszny! Komu nie dałam spróbować - robiłam pierwszy raz - dziwił się, że to z cukinii :) i każdy chciał przepis :)
asiczekz 20.08.2014 22:33
wygląda pysznie, w przyszłym roku posieję u siebie cukinię to nie będę nikogo prosić :)
barbara11561 20.08.2014 21:07
na pewno pyszny ,ale sama z cukini nie robiłam dżemu:)
Lis 20.08.2014 19:37
Ciekawy pomysł - a jak ze smakiem?? Wydaje się pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak