Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem cukinia-cytryna

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 kg
cytryna 1 szt
galaretka cytrynowa 1 opak
cukier 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: dżem cukinia-cytryna

Cukinię obrałam i wykroiłam pestki. Pokroiłam w kostkę (waga podana już po oczyszczeniu i pokrojeniu ).
Włożyłam do garnka, nalałam odrobinę wody i dusiłam do miękkości. Około 40 minut. Zmiksowałam blenderem
Cytrynę sparzyłam. Otarłam z niej skórkę i wycisnęłam sok.
Gdy cukinią zmiękła dodałam cukier i galaretkę. Dobrze wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Przełożyłam do suchych i wyparzonych słoików. Zakręciłam i odwróciłam do góry nogami, pozostawiając do wystygnięcia.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.10.2015 23:21
chętnie przygarnęłabym taki słoiczek :)
V_kuchareczka 20.08.2014 21:09
pyszny dżemik
Kulinarna Ja 20.08.2014 21:01
fajny pomysł
noninka77 20.08.2014 20:43
Fajny dżemik :)
Rysia 20.08.2014 18:41
Muszę też spróbować.
cukiereczek 20.08.2014 17:29
lubię takie domowe dżemy
Katarzyna59 20.08.2014 16:49
robiłam podobny tylko z pomarańczą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak