Dżem brzoskwiniowy z patisona

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • patison

    obrany 1,2 kg
  • cukier trzcinowy

    1,5 szkl.
  • Kwas cytrynowy Prymat

    2 łyżeczki
  • galaretka brzoskwiniowa

    1-2 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem brzoskwiniowy z patisona foto
Patisony cienko obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Zasypać cukrem trzcinowym i wymieszać.
Krok 2 - Dżem brzoskwiniowy z patisona foto
Nakryć i odstawić na 1-2 godziny, aż patison puści sok.
Krok 3 - Dżem brzoskwiniowy z patisona foto
Zagotować i dosypać kwasek cytrynowy - wymieszać. Dusić pod przykryciem do czasu, aż patison będzie zupełnie miękki i szklisty. Kilka minut gotować bez pokrywki.
Krok 4 - Dżem brzoskwiniowy z patisona foto
Zdjąć garnek z ognia, zawartość zmiksować albo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
Krok 5 - Dżem brzoskwiniowy z patisona foto
Gorący dżem przelać do słiczków i szczelnie zakręcić. Postawić dnem do góry i nakryć grubym ręcznikiem. Pozostawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat