Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem brzoskwiniowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie 2 kg
cukier 30 dag
cytryna 1 szt miąższ i sok

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem brzoskwiniowy

Brzoskwinie myjemy, wyjmujemy pestki i wraz ze skórką ( skórka w czasie gotowania całkowicie się rozpadnie) kroimy w kostkę. Brzoskwinie wrzucamy do garnka lekko rozgniatamy, aby łatwiej puściły sok i gotujemy często mieszając na małym ogniu około godzinę. Po tym czasie do brzoskwiń dodajemy sok i miąższ z 1 cytryny i gotujemy kolejną godzinę. Owoce często mieszamy, aby gęstniejący dżem się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 30 minut często mieszając. Gdy dżem będzie wystarczająco gęsty wkładamy go do czystych i suchych słoików, zakręcamy wieczka i odwracamy do góry dnem aby słoiki się zassały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 25.08.2017 08:04
Jak tylko kupię brzoskwinie to wypróbuję ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak