Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem brzoskwiniowo-renklodowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brzoskwinie 2 kg
śliwki 2 kg
cukier 1/2 kg

Porada

Oczywiście do zmiksowanych owoców można dodać odpowiednią ilość żelfiksów co znacznie skróci czas przygotowania, ale moim zdaniem też znacząco wpłynie na smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem brzoskwiniowo-renklodowy

Brzoskwinie oraz śliwki renklody obrać i pozbawić pestek, następnie postawić na małym palniku i rozgotować.
Rozgotowane i miękkie owoce zmiksować na mus i ponownie postawić na malutkim palniku i gotować bardzo często mieszając tak długo, aż zobaczymy, że znaczna część płynu odparowała i całość zgęstniała. Kiedy całość jest dosyć gęsta to wyłączyć palnik i całość odstawić do dnia następnego. Na drugi dzień dosypać cukier, moje owoce były bardzo słodkie więc wystarczyło mi tylko 1/2 kg, ale oczywiście można dodać wiecej cukru jeśli ktoś ma taką potrzebę, dosypać szczyptę soli i całość jeszcze raz gotować na małym gazie około 1 godziny. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków i odstawić do góry dnem do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nogawkuchni 09.08.2014 15:23
Świetny dżemik i przydatny przepis,pyszny przetwór na zimę.
Wacław 09.08.2014 11:58
pyszne zapasiki !
Mniam 09.08.2014 11:58
Pyszny dżemik!
gosia56 09.08.2014 10:27
super dzemik
Ewelina1991 09.08.2014 08:43
na pewno bardzo smaczny dżem
gibli 08.08.2014 23:31
musi być smaczny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak