Dżem brzoskwiniowo -jabłkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwinie

    1 kg
  • jabłka

    50 dag
  • cukier

    75 dag
  • woda

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować wodę z cukrem. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, połączyć z syropem. Gotować kilka minut. Brzoskwinie umyć, wypestkować, pokroić w paski. Dodać do jabłkowej masy, gotować, mieszając, aż dżem uzyska odpowiednią gęstość. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować przez 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aacaac 20.07.2011 08:12
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat