Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem borówkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 4 szklanki
cukier 1 i 1/2 szklanki
jabłka 2 szt
gruszki 2 szt

Porada

Dżem borówkowy można wykorzystać do mięsa, kanapek i ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem borówkowy

Czerwone borówki przebrać i opłukać. Zalać gotującą wodą i pozostawić na 5 minut. Odcedzić. Jabłka i gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć borówki i pokrojone jabłka i gruszki do garnka z grubym dnem, gotować około 20 minut. Następnie dodać cukier i gotować jeszcze 25 minut mieszając. Gotujący dżem nałożyć do wyprażonych słoików i przekręcić słoiki do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.09.2014 07:27
mój ulubiony
Bernadeta1 04.09.2014 23:12
pyszny taki dżem
pestka 31.08.2014 18:17
bardzo lubię borówki w każdej postaci
Renata9 31.08.2014 17:42
uwielbiam taki dżem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak