Dżem bananowo-jabłkowy

Dżem bananowo-jabłkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • banan

    1 kg
  • cytryna

    1
  • cukier

    40 dkg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dżem bananowo-jabłkowy

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć do dużego garnka, skropić cytryną i zasypać 20 dkg cukru. Zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu aż zmiękną i rozpadną się na małe kawałki.
Następnie dodać pokrojone w plasterki banany i dosypać resztę cukru.
Gotować aż dżem osiągnie odpowiednią gęstość. Przełożyć do słoików.
Wstawić do ciepłego piekarnika na około 20-30 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

6zer
6zer 03.10.2013 12:10
wygląda apetycznie
Aida 03.10.2013 11:53
jest naprawdę super! i idealny np do naleśników, albo pancakesów :)
nogawkuchni 03.10.2013 11:51
Nigdy jeszcze nie jadłam takiego dżemu,ale patrząc po składnikach z pewnością jest pyszny,ciekawa propozycja i przydatny przepis.
sylwia_mc 03.10.2013 11:50
ciekawe połączenie
Marta1986 03.10.2013 11:49
smaczny dżem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat