Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem bananowo-pomarańczowy z dynią hokkaido

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan obrany 1 kg
dynia hokkaido 1 kg
galaretka pomarańczowa 2 op.
cukier kryształ 2 szkl.
Kwas cytrynowy Prymat płaska łyżka
skórka pomarańczowa i sok 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem bananowo-pomarańczowy z dynią hokkaido

Kroki postępowania

1
Dynię hokkaido umyć i pokroić na cząstki - łyżką wydłubać całą zawartość gniazda nasiennego. Zetrzeć robotem razem ze skórką (bardzo twarda!) na duże wióry.
Krok 1 - Dżem bananowo-pomarańczowy z dynią hokkaido foto
2
Zasypać kwaskiem cytrynowym i cukrem - wymieszać i odstawić na 30-60 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Dżem bananowo-pomarańczowy z dynią hokkaido foto
3
Postawić na małym palniku, dolać sok pomarańczowy, nakryć i dusić, aż dynia zacznie się zupełnie rozpadać. Dodać skórkę startą z pomarańczy.
Krok 3 - Dżem bananowo-pomarańczowy z dynią hokkaido foto
4
Do uduszonej dyni dodać kawałki bananów i zmiksować na gładką masę. Zagotować przez kilka minut.
Krok 4 - Dżem bananowo-pomarańczowy z dynią hokkaido foto
5
Galaretkę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać, zostawić do spęcznnienia i rozpuścić w mikrofalówce.
Krok 5 - Dżem bananowo-pomarańczowy z dynią hokkaido foto
6
Do gorącego musu dodać rozpuszczoną galaretkę i mieszać kilka chwil, aby dobrze połączyła się z musem.
Krok 6 - Dżem bananowo-pomarańczowy z dynią hokkaido foto
7
Gorący dżem przelać do słoiczkó, szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 7 - Dżem bananowo-pomarańczowy z dynią hokkaido foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 23:07
takiego dzemu bym nie odmowila :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak