Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem bananowo-bazyliowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

banan 0,5 kg bez skórki
bazylia 5 gram
sok z cytryny 4 łyżki
woda 0,5 szklanki
cukier brązowy 2 łyżki

Porada

Przepis na jeden słoik 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem bananowo-bazyliowy

Banany kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzaną patelnię. Posypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy.

Gdy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherze powietrza, zalewamy banany wodą i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut mieszając.

Bazylię drobno siekamy i dodajemy do bananów. Gotujemy przez 5 minut.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.09.2015 22:05
fajny pomysł
gosia1988 19.09.2015 20:07
ciekawy przepis
Renataj 19.09.2015 19:50
Takiego dżemu jeszcze nie robiłam:)
Róża1 19.09.2015 19:12
ciekawy pomysł !!!!!!!!!!
kuchcik89 19.09.2015 19:07
ciekawi mnie jego smak :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak