Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem arbuz z cukinią

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

arbuz 700 gramów
cukinia 500 gramów
cukier 1 szklanka
galaretka arbuzowa 2 opakowania
sok z cytryny 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem arbuz z cukinią

Kroki postępowania

1
Cukinię obrałam, odkroiłam pestki i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do garnka, dodałam cukier i odstawiłam aż puści sok. Wtedy gotowałam ją na małym ogniu aż trochę zmięknie.

Z arbuza odkroiłam skórkę i wyjęłam pestki. Pokroiłam na mniejsze części i dodałam do cukinii.
Krok 1 - Dżem arbuz z cukinią foto
2

Dodałam sok z cytryny i całość gotowałam aż arbuz się rozgotował.

Krok 2 - Dżem arbuz z cukinią foto
3
Całość zmiksowałam blenderem i dodałam galaretki arbuzowe.
Gotowałam jeszcze około 10 minut.
Krok 3 - Dżem arbuz z cukinią foto
4

Przełożyłam do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręciłam i postawiłam do góry dnem do ostygnięcia.

(wyszły mi 4 słoiczki po większych, dziecięcych deserkach)

Smacznego!

Krok 4 - Dżem arbuz z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 23.08.2014 13:36
super dżemik!
krokus 23.08.2014 08:05
ciekawy przepis
barbara11561 22.08.2014 21:15
też nie jadłam jeszcze takiego:)
paula99926 22.08.2014 20:50
Smakuje dość oryginalnie ;) pierwszy raz go robiłam a wpadłam na jego pomysł widząc (także pierwszy raz) galaretkę arbuzową :)
Malinka 22.08.2014 20:46
Bardzo oryginalne połączenie :)
noninka77 22.08.2014 20:43
Pierwszy raz słyszę o takim dżemiku :)
gosia1988 22.08.2014 20:37
fajny przepis - ciekawa jestem jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak