Dżem ananasowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Przygotowanie go zajmuje tylko kilka chwil, a smak jest wprost obłędny! Dżem idealny do świeżej bułki, chrupiących gofrów, naleśników, czy wyjadania wprost ze słoiczka! Gorąco Wam polecam.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dżem

  • ananas

    2 kilogram
  • cukier

    450 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Kiedy ananas puści sok, zwiększamy nie co gaz i gotujemy ananasa przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Odnośniki

* po obraniu ananasów otrzymamy około 1700 g czystego ananasa

Uwagi dodatkowe
- czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Moje słoiki miały pojemność 300 g
- z tej porcji otrzymałam 8 słoiczków dżemu, każdy po 300 g

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat