Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym i orzechami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
mleko 3/4 szklanki
cukier 0,5 szklanki
puree z dyni 0,5 szklanki, gęstego
jajko 3 sztuki
sól szczypta
drożdże świeże 5 dag
margaryna 12 dag

DODATKOWO

powidła śliwkowe 1 mały słoik
orzechy włoskie siekane 15 dag
jajko do smarowania ciasta

LUKIER

mleko 1,5-2 łyżki
cukier ok 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym i orzechami

Kroki postępowania

1
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy przygotowywać ciasto i podgrzewamy je. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy, by dodane składniki dokładnie połączyły się z mlekiem. Drożdże i cukier powinny się rozpuścić. Gotowy rozczyn pozostawiamy na około 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy tłuszcz i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, dynię, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości naszego purée. W połowie wyrabiania wlewamy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.
Krok 1 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
2
Po tym czasie powinno dobrze odchodzić od dłoni i garnka. Tak przygotowane pozostawiamy w cieple na około 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
3
Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy powidłem śliwkowym. Powidło posypujemy pokrojonymi orzechami.
Krok 3 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
4
Brzegi ciasta delikatne zawijamy do środka, po czym całość zwijamy, formując roladę.
Uformowaną roladę przecinamy wzdłuż , nie nacinając jednak jednego z końców.
Krok 4 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
5
Otrzymane połówki zaplatamy ze sobą, formując nasze ciasto. Uformowane przekładamy na dużą blaszkę. Gotowe smarujemy jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i delikatnie lukrujemy. Całość dodatkowo posypujemy siekanymi orzechami i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
6
LUKIER:Mleko łączymy z cukrem pudrem. Powinien powstać gęsty, ale lejący lukier. Gotowym smarujemy ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Krok 6 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.12.2016 00:58
Super słodkość.
Wiesława1 30.11.2016 10:31
Pysznie wygląda.Chętnie oderwała bym kawałeczek do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak