Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym i orzechami

Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym i orzechami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    600 gram
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • puree z dyni

    0,5 szklanki, gęstego
  • jajka

    3 sztuki
  • sól

    szczypta
  • drożdże świeże

    5 dag
  • margaryna

    12 dag

DODATKOWO

  • powidła śliwkowe

    1 mały słoik
  • orzechy włoskie siekane

    15 dag
  • jajko

    do smarowania ciasta

LUKIER

  • mleko

    1,5-2 łyżki
  • cukier

    ok 5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy przygotowywać ciasto i podgrzewamy je. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy, by dodane składniki dokładnie połączyły się z mlekiem. Drożdże i cukier powinny się rozpuścić. Gotowy rozczyn pozostawiamy na około 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy tłuszcz i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, dynię, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości naszego purée. W połowie wyrabiania wlewamy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.
Krok 2 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
Po tym czasie powinno dobrze odchodzić od dłoni i garnka. Tak przygotowane pozostawiamy w cieple na około 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy powidłem śliwkowym. Powidło posypujemy pokrojonymi orzechami.
Krok 4 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
Brzegi ciasta delikatne zawijamy do środka, po czym całość zwijamy, formując roladę.
Uformowaną roladę przecinamy wzdłuż , nie nacinając jednak jednego z końców.
Krok 5 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
Otrzymane połówki zaplatamy ze sobą, formując nasze ciasto. Uformowane przekładamy na dużą blaszkę. Gotowe smarujemy jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i delikatnie lukrujemy. Całość dodatkowo posypujemy siekanymi orzechami i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 6 - Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami foto
LUKIER:Mleko łączymy z cukrem pudrem. Powinien powstać gęsty, ale lejący lukier. Gotowym smarujemy ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

01.12.2016 00:58
Super słodkość.

Wiesława1

30.11.2016 10:31
Pysznie wygląda.Chętnie oderwała bym kawałeczek do kawki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat