Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy torcik z masą batatową
Kroki postępowania
· 500 g dyni
· 200 g mąki orkiszowej
· 250 g brązowego cukru
· 0,5 szklanki oleju
· 4 jajka
· 100 g płatków migdałowych
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· skórka z cytryny
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
· szczypta soli
Obraną dynię ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce robota łączymy sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, dodajemy dynię.
· 200 g miękkiego masła
· 500 g batatów
· łyżka ekstraktu z wanilii
· sok z 2 cytryn
· 1,75 szklanki mleka
· 250 g brązowego cukru
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Bataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy).