Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy torcik z masą batatową

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy torcik z masą batatową

Kroki postępowania

1
Na ciasto:
· 500 g dyni
· 200 g mąki orkiszowej
· 250 g brązowego cukru
· 0,5 szklanki oleju
· 4 jajka
· 100 g płatków migdałowych
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· skórka z cytryny
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
· szczypta soli

Obraną dynię ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce robota łączymy sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, dodajemy dynię.
Krok 1 - Dyniowy torcik z masą batatową foto
2
Przy włączonym na najniższych obrotach mikserze dodajemy powoli żółtka, olej.
Krok 2 - Dyniowy torcik z masą batatową foto
3
Na koniec dosypujemy skórkę otartą z cytryny oraz płatki migdałowe, krótko miksujemy.
Krok 3 - Dyniowy torcik z masą batatową foto
4
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z ciastem. Masę przelewamy do silikonowej foremki o średnicy ok. 26 cm (jeśli używamy zwykłej tortownicy należy wsmarować ją masłem i wysypać mąką). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut - do momentu tzw. suchego patyczka.
Krok 4 - Dyniowy torcik z masą batatową foto
5
Ciasto studzimy. Wystudzone możemy oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ja jednak proponuję nieco wykwintniejszą formę "wykończenia" tego ciasta.
Krok 5 - Dyniowy torcik z masą batatową foto
6
Na masę:
· 200 g miękkiego masła
· 500 g batatów
· łyżka ekstraktu z wanilii
· sok z 2 cytryn
· 1,75 szklanki mleka
· 250 g brązowego cukru
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Bataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy).
Krok 6 - Dyniowy torcik z masą batatową foto
7
Wystudzone bataty ubijamy za pomocą tłuczka, następnie przecieramy przez sito.
Krok 7 - Dyniowy torcik z masą batatową foto
8
Mleko gotujemy z cukrem na niewielkim płomieniu do momentu, aż uzyskamy karmelową, gęstą masę - ok. 30 minut. Do mleka z cukrem dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Jeszcze chwilę gotujemy batatowy budyń. Masę studzimy. Masło miksujemy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy batatową masę oraz sok z cytryny.
Krok 8 - Dyniowy torcik z masą batatową foto
9
Kremem zdobimy dyniowy placek.
Krok 9 - Dyniowy torcik z masą batatową foto
10
Torcik podajemy schłodzony. Smacznego!
Krok 10 - Dyniowy torcik z masą batatową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 21.09.2013 17:28
Jest naprawdę interesujący !
Katarzyna34 21.09.2013 16:10
wygląda rewelacyjnie
Mniam 21.09.2013 09:43
Chciałabym spróbować takie wspaniałości.
Lis 21.09.2013 01:22
Chciałabym taki torcik zjeść:)
Małgorzata9 20.09.2013 21:13
takiego jeszcze nie jadłam
Lukasz 20.09.2013 20:57
apetyczne...
Megg 20.09.2013 17:25
super torcik
Pani Domu 20.09.2013 17:16
bardzo ładnie wygląda
treonina 20.09.2013 17:09
o! coś nowego, bardzo dziękuję za przepis na pewno skorzystam
SmakolykiJoanny 20.09.2013 16:58
Ale super pomyślane :)
Pyszota 20.09.2013 16:44
Ciekawy przepis :)
kriko 20.09.2013 16:33
super torcik
babeczka007 20.09.2013 16:20
cudnie wygląda !! nic tylko zajadać!!
sylwia_mc 20.09.2013 16:14
Piękny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak