Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy torcik

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 24 cm średnica
jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 szczypta
DYNIOWA ŚMIETANKA
śmietana 30% 250 ml
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
miąższ z dyni 1 kg
cukier do smaku 2-3 łyżki
miąższ z dyni 90 dag
cukier 2 łyżki
galaretka pomarańczowa 1 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy torcik

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na przygotowaną tortownicę.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
Krok 1 - Dyniowy torcik foto
2
DYNIOWA SMIETANKA:
Dynię kroimy w kostkę.
Krok 2 - Dyniowy torcik foto
3
Tak przygotowaną gotujemy
Krok 3 - Dyniowy torcik foto
4
Miękką odcedzamy i dokładnie miksujemy. Zmiksowaną umieszczamy na ogniu.
Krok 4 - Dyniowy torcik foto
5
Dodajemy do niej cukier, żelatynę oraz galaretkę. Całość chwilkę delikatnie podgrzewamy jednocześnie mieszając, by galaretka i żelatyna się rozpuściły. Tak przygotowaną masę studzimy.
Krok 5 - Dyniowy torcik foto
6
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Krok 6 - Dyniowy torcik foto
7
Dodajemy do niej zimną, przygotowaną masę dyniowo-pomarańczową.
Krok 7 - Dyniowy torcik foto
8
Dokładnie miksujemy i wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Odstawiamy do lodówki by masa stężała.
Krok 8 - Dyniowy torcik foto
9
GALARETKA: Dynie kroimy i gotujemy. Miękką odcedzamy, miksujemy i stawiamy na ogniu. Do musu dyniowego dodajemy cukier oraz galaretkę. Mieszamy dokładnie całość by dodane składniki się rozpuściły. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Tężejącą masę wylewamy na zastygniętą dyniową śmietankę. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe.
Krok 9 - Dyniowy torcik foto
10
To pyszny, delikatny w smaku torcik. W tym słodkim wydaniu dynia z pewnością jeszcze nie raz zagości u mnie w domu. Ciasto rozeszło się bowiem błyskawicznie.
Krok 10 - Dyniowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2014 21:39
Smacznie wygląda.
Łucja 03.11.2013 00:32
cudeńko :)
Andrzej8 29.10.2013 18:15
świetne ciasteczko
Katarzyna34 29.10.2013 17:52
wygląda smakowicie ciekawe jak smakuje
eMMe 29.10.2013 11:13
Wygląda bajecznie:)
everay 29.10.2013 10:43
zapewne przepyszne:))
pierniczkowo 29.10.2013 10:02
fajne słoneczne kolorki, czego chcieć więcej?
halina17 29.10.2013 09:57
Dobry przepis , smacznie wygląda.
monisia1977 29.10.2013 05:54
super wygląda
Lis 29.10.2013 01:22
Bardzo smacznie się zapowiada:)
Kolorowa 28.10.2013 23:15
zachęcające !!
margaret 28.10.2013 21:44
wygląda ładnie:)
2milutka 28.10.2013 21:42
bajeczne kolorki takie wesołe;)
mariel78 28.10.2013 21:21
rewelacyjny torcik
gosia561 28.10.2013 21:12
wygląda na pyszny
irenka 28.10.2013 21:07
wygląda ślicznie,na pewno pyszny ,ciekawy przepis
BeataJ 28.10.2013 20:47
Wygląda bardzo apetycznie.
Małgorzata9 28.10.2013 20:38
bardzo smaczny
V_kuchareczka 28.10.2013 20:22
pysznie wygląda
bietka 28.10.2013 20:20
wygląda cudnie :)
Mysiunia 28.10.2013 20:18
wygląda rewelacyjnie! z chęcią wypróbuję :)
Izabela9 28.10.2013 20:17
Swietnie wygląda, bardzo kusi.
Gracer 28.10.2013 20:13
super przepis
owca441 28.10.2013 19:52
ładny torcik
Megg 28.10.2013 19:39
prezentuje się wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak