Dyniowy sernik z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło

    10 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • cukier puder

    5 dag
  • żółtka

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

Masa serowa

  • ser biały

    1 kg ( z wiaderka)
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • olej

    100 ml
  • puree z dyni

    150 ml
  • jajka

    6 szt
  • cukier

    15 dag
  • sól

    szczypta
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    3-4 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki

Bita śmietana

  • śmietana 30%

    400 ml
  • serek mascarpone

    400 g
  • cukier puder

    4 łyżki
  • żelatyna

    1 łyżka

Pozostałe produkty

  • czekolada

    2-3 kostki ( nadziewana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao, posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę.
Krok 2 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na 30 minut.
Krok 3 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli i cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.
Krok 4 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Ser zmiksować z pure z dyni i olejem.
Krok 5 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Połączyć z ubitymi jajkami, budyniem, rodzynkami i skórką pomarańczową.
Krok 6 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/37 cm. Nakłuć widelcem i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Następnie wyjąć, lekko przestudzić i wylać masę serową. Ponownie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50-60 minut. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia.
Krok 7 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując na najmniejszych obrotach dodawać serek mascarpone.
Krok 8 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Na końcu wymieszać z płynną żelatyną i wyłożyć na zimny, upieczony sernik. Po wierzchu posypać tartą na tarce czekoladą, odłożyć do lodówki, schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 25.06.2017 23:24
Z chęcią bym zjadła taki serniczek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat