Dyniowy sernik z bitą śmietaną

Dyniowy sernik z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło

    10 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • cukier puder

    5 dag
  • żółtko jajek

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

Masa serowa

  • ser biały

    1 kg ( z wiaderka)
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • olej

    100 ml
  • puree z dyni

    150 ml
  • jajko

    6 szt
  • cukier

    15 dag
  • sól

    szczypta
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    3-4 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki

Bita śmietana

  • śmietana 30%

    400 ml
  • serek mascarpone

    400 g
  • cukier puder

    4 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka

Pozostałe produkty

  • czekolada

    2-3 kostki ( nadziewana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Dyniowy sernik z bitą śmietaną

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao, posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę.
Krok 2 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na 30 minut.
Krok 3 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli i cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.
Krok 4 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Ser zmiksować z pure z dyni i olejem.
Krok 5 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Połączyć z ubitymi jajkami, budyniem, rodzynkami i skórką pomarańczową.
Krok 6 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/37 cm. Nakłuć widelcem i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Następnie wyjąć, lekko przestudzić i wylać masę serową. Ponownie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50-60 minut. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia.
Krok 7 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując na najmniejszych obrotach dodawać serek mascarpone.
Krok 8 - Dyniowy sernik z bitą śmietaną foto
Na końcu wymieszać z płynną żelatyną i wyłożyć na zimny, upieczony sernik. Po wierzchu posypać tartą na tarce czekoladą, odłożyć do lodówki, schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Mniam 25.06.2017 23:24
Z chęcią bym zjadła taki serniczek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat