Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy sernik na zimno z musem
Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości.
Studzimy.
Dodajemy cukier.
Miksujemy blenderem na gładki mus.
Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny.
Mieszamy.
Zostawiamy musy do ostygnięcia.
Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji.
W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny.
Studzimy.
Wlewamy powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem.
Wylewamy do tortownicy (18 cm).
Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.
DRUGA MASA :
W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny.
Studzimy.
Wlewamy do musu z cytryną.
Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.
Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!