Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy sernik

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smaczny, dyniowy sernik powinien smakować nawet najbardziej wymagającym smakoszom ;)

Składniki:

Spód :

dowolne ciastka czekoladowe 110 gramów
biszkopty podłużne 145 gramów
masło 82% 120 gramów

Masa serowo-dyniowa :

biały ser mielony 400 gramów
cukier puder 1 łyżka
cukier brązowy 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 40 gramów
wrzątek 100 mililitrów
miąższ z dyni 550 gramów
cynamon 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka

Mus z dyni :

miąższ z dyni 250 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 gramów
wrzątek 50 mililitrów

Do ozdoby :

śmietanka 250 mililitrów
cukier puder 1 łyżeczka

Porada

Ciastka czekoladowe to u mnie Hity, a ser jest naturalny z wiaderka.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy sernik

Przygotowanie :

1
Ciastka czekoladowe i herbatniki zmiksować i połączyć ze stopionym masłem, przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schować do lodówki.
Krok 1 - Dyniowy sernik foto
2
Miąższ z dyni pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody, cynamon, brązowy cukier i rozgotować. Następnie ostudzić i zmiksować. Dynię na mus odłożyć do osobnego garnka, dodać soku z cytryny. Do pozostałej dyni dodać cukier puder, ser i wymieszać.
Krok 2 - Dyniowy sernik foto
3
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać do masy serowo-dyniowej i wymieszać. Całość przelać na ciasteczkowy spód, schować do lodówki, aż masa stężeje. Do musu dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i ciasto schować na noc do lodówki.
Krok 3 - Dyniowy sernik foto
4
Następnie udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem.
Krok 4 - Dyniowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak