Dyniowy sernik

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smaczny, dyniowy sernik powinien smakować nawet najbardziej wymagającym smakoszom ;)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód :

  • dowolne ciastka czekoladowe

    110 gramów
  • biszkopty podłużne

    145 gramów
  • masło 82%

    120 gramów

Masa serowo-dyniowa :

  • biały ser mielony

    400 gramów
  • cukier puder

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    5 łyżek
  • żelatyna

    40 gramów
  • wrzątek

    100 mililitrów
  • miąższ z dyni

    550 gramów
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka

Mus z dyni :

  • miąższ z dyni

    250 gramów
  • żelatyna

    10 gramów
  • wrzątek

    50 mililitrów

Do ozdoby :

  • śmietanka

    250 mililitrów
  • cukier puder

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie :

Krok 1 - Dyniowy sernik foto
Ciastka czekoladowe i herbatniki zmiksować i połączyć ze stopionym masłem, przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schować do lodówki.
Krok 2 - Dyniowy sernik foto
Miąższ z dyni pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody, cynamon, brązowy cukier i rozgotować. Następnie ostudzić i zmiksować. Dynię na mus odłożyć do osobnego garnka, dodać soku z cytryny. Do pozostałej dyni dodać cukier puder, ser i wymieszać.
Krok 3 - Dyniowy sernik foto
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać do masy serowo-dyniowej i wymieszać. Całość przelać na ciasteczkowy spód, schować do lodówki, aż masa stężeje. Do musu dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i ciasto schować na noc do lodówki.
Krok 4 - Dyniowy sernik foto
Następnie udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem.
Malinka
Ciastka czekoladowe to u mnie Hity, a ser jest naturalny z wiaderka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat