Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy piernik

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
puree z dyni 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
kakao 2 łyżki

DODATKOWO

polewa czekoladowa
Do posypania: świąteczna posypka

Porada

To niezawodny, szybki w przygotowaniu piernik, który idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Zamiast dyniowego puree można użyć dowolnego dżemu.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy piernik

Kroki postępowania

1
Jajka wybijamy do miski.
Krok 1 - Dyniowy piernik  foto
2
Dodajemy do nich cukier i razem ubijamy na puszystą masę.
Krok 2 - Dyniowy piernik  foto
3
. Do ubitej masy jajecznej dodajemy kakao.
Krok 3 - Dyniowy piernik  foto
4
Następnie wsypujemy pozostałe sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko.
Krok 4 - Dyniowy piernik  foto
5
Na końcu dodajemy dyniowe purée. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki keksowej. Piernika pieczemy w 180°C około 50 min. Po upieczeniu dokładnie go studzimy.
Po przestygnięciu piernik oblewamy polewą czekoladową: kupną lub domowej roboty. Posypujemy posypką. Gotowe.
Krok 5 - Dyniowy piernik  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 00:50
oryginalnie, pomyslowo.
Ankha 14.01.2015 20:46
Bardzo lubię ciasta z puree dyniowym
Ada-Gaba 14.01.2015 19:57
ciekawy przepis
cukiereczek 14.01.2015 17:55
wyjątkowy piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak