Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy kwiat

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta

MASA POMARAŃVZOWO_DYNIOWA

dynia 1,5 kg po obraniu
pomarańcza 1 sztuka
galaretka pomarańczowa 2 sztuki
cukier 3-4 łyżki do smaku

ŚMIETANKOWY KWIAT

śmietana 30% 0,5 litry
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 1/3 szklanki
cukier puder do smaku 2-3 łyzki

Porada

Ciasto nie tylko zachwyca wygładem, ale i smakiem! Środek możemy wykonać o dowolnym kształcie, w zależności na jaką okazję lub jakimi foremkami dysponujemy ( serce, gwiazda, choinka itp.)

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy kwiat

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno (najlepiej z dodatkiem szczypty soli) . Do ubitych dokładamy cukier, a następnie stopniowo żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
Gotowy studzimy. Następnie blaszkę keksową (36 x12 cm) wykładamy papierem. Do wyłożonej blaszki wkładamy biszkopt zaginając boki ku górze.
Krok 1 - Dyniowy kwiat foto
2
MASA POMARAŃCZOWAO_DYNIOWA:
Dynie kroimy w kostkę i gotujemy.
Krok 2 - Dyniowy kwiat foto
3
Gdy stanie się miękka odcedzamy ją i miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyniowego musu. Tak przygotowaną masę podgrzewamy. Do ciepłej dodajemy galaretkę oraz cukier. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Po zdjęciu z ognia pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Dyniowy kwiat foto
4
Połowę tężejącej masy wykładamy na biszkopt. Na środku układamy śmietankowe kwiaty.
Krok 4 - Dyniowy kwiat foto
5
Całość zalewamy pozostałą ilością pomarańczowego nadzienia.
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Gdy ciasto zastygnie wyjmujemy je z formy, tak by na górze był biszkopt. Podajemy pokrojone w plastry około 1 -1,5 cm.
Krok 5 - Dyniowy kwiat foto
6
ŚMIETANKOWE KWIATY:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku. Następnie wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewamy do przygotowanych kubków ( u mnie 3). Pozostawiamy do zastygnięcia.
Krok 6 - Dyniowy kwiat foto
7
Gdy śmietanka stężeje wyjmujemy ją z kubków i za pomocą foremki w kształcie kwiatu wycinamy kwiatowe słupki. Słupki układamy wzdłuż koło siebie na masie dyniowej.
Krok 7 - Dyniowy kwiat foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:50
Pomysłowo i ślicznie.
Maridka19 21.01.2015 17:57
Wspaniale to wygląda ;)
tytka 21.01.2015 14:47
super wygląda ten kwiatek
Renataj 21.01.2015 12:02
Prezentuje się wspaniale:)
Hrabina w kuchni 20.01.2015 22:22
Wspaniale wygląda!
Babeczka35 20.01.2015 21:03
Pięknie i pysznie.
halina17 20.01.2015 20:44
Ładnie wygląda ciasto.
wyattearp 20.01.2015 20:06
wow super !!!!
irenka 20.01.2015 19:42
pyszne słodkości
barbara11561 20.01.2015 19:28
świetny pomysł,bardzo apetycznie wygląda:)
bietka 20.01.2015 18:39
pięknie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak