Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy krem z gorgonzolą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ z dyni 500 g
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por 1 kawałek
ziemniaki 2 sztuki
bulion 3/4 l
ser gorgonzola 100 g
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy krem z gorgonzolą

Kroki postępowania

1
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalewamy bulionem, dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego pora i całość zaczynamy gotować.
Krok 1 - Dyniowy krem z gorgonzolą foto
2
W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dynię, również kroimy w kostkę. Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki i dynię. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut).
Krok 2 - Dyniowy krem z gorgonzolą foto
3
Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę i podgrzewamy aż ser się roztopi.
Krok 3 - Dyniowy krem z gorgonzolą foto
4
Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale zupa powinna być wystarczająco słona od sera pleśniowego.
Krok 4 - Dyniowy krem z gorgonzolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 24.10.2012 22:27
ja lubię z tradycyjnym serkiem np. morskim.
angelika14 24.10.2012 22:09
pyszna i szybka zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak