Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy gulasz z kurczakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ z dyni 400 g
filety z kurczaka 200 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
bulion drobiowy 1/2 szkl
olej 2 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
sok z cytryny 1/2 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
młynek z przyprawą chilli 1/2 łyzeczki
żurawina
imbir świeży 1,5 cm
lód 1 łyżka
ryż 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy gulasz z kurczakiem

Filet pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny oraz sosem sojowym.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Dynie pokroić w kostkę.
Cebule i czosnek obrać i posiekać.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Składniki wrzucić do rondla na rozgrzany olej, zeszklić.
Dodać mięso, wymieszać i smażyć na złoty kolor.
Wrzucić dynię, doprawić solą, pieprzem oraz kilka kręceń młynkiem chilli.
Jeśli ktoś woli bardzo ostro to można doprawić już na talerzu.
Wlać do rondla bulion i śmietankę i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Wsypać żurawinę i chwilę jeszcze gotować.
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Nakładać na talerz a na nim dyniowy gulasz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 22.08.2013 13:46
ja za dynią nie przepadam :/ ale fajne danie
Karolina32 21.11.2012 15:41
Brzmi smacznie, muszę koniecznie wypróbować przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak