Dyniowy gulasz z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ z dyni

    400 g
  • filety z kurczaka

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • bulion drobiowy

    1/2 szkl
  • olej

    2 łyżki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • młynek z przyprawą chilli

    1/2 łyzeczki
  • żurawina

  • imbir świeży

    1,5 cm
  • lód

    1 łyżka
  • ryż

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny oraz sosem sojowym.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Dynie pokroić w kostkę.
Cebule i czosnek obrać i posiekać.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Składniki wrzucić do rondla na rozgrzany olej, zeszklić.
Dodać mięso, wymieszać i smażyć na złoty kolor.
Wrzucić dynię, doprawić solą, pieprzem oraz kilka kręceń młynkiem chilli.
Jeśli ktoś woli bardzo ostro to można doprawić już na talerzu.
Wlać do rondla bulion i śmietankę i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Wsypać żurawinę i chwilę jeszcze gotować.
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Nakładać na talerz a na nim dyniowy gulasz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 22.08.2013 13:46
ja za dynią nie przepadam :/ ale fajne danie
Karolina32 21.11.2012 15:41
Brzmi smacznie, muszę koniecznie wypróbować przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat